Traditionella huskurer mot förkylning

Näsan rinner, halsen kliar och kroppen värker. De första tecknen på förkylning har precis börjat krypa sig på. Känns det igen? Vi har tipsen på hur du kan ta till vara naturens nyttigheter för att behandla och förebygga en eventuellt långvarig förkylning och dess krämpor 😊.

Förebygg innan och tvätta händerna!

Att blir smittad av förkylning eller influensa är lätt hänt under vinterhalvåret när vi är mer inomhus och solen lyser med sin frånvaro.  Både förkylning och influensa orsakas av virus. Det är dessvärre mycket lätt att bli smittad av förkylning eller influensa, då de smittar via droppsmitta. Antingen genom att du andas in virusdroppar eller att dessa hamnar i munnen eller på slemhinnor via dina händer.

Vi kommer dagligen i kontakt med mikroorganismer som virus och bakterier via exempelvis bussäten, dörrhandtag, pengar, leksaker eller knappsatser på kortterminaler. Organismer som i sin tur hamnar på händerna. Bakterier kan orsaka till exempel halsfluss.

Ett viktigt skydd för att därmed förebygga smitta är att hålla en god handhygien och att undvika att peta sig i ansiktet. Med bara tvål och vatten kan du se till att tvätta bort virus och baciller!

Följ nedan steg för att få händerna riktigt rena:

1.      Blöt ned dina händer ordentligt och stäng av kranen.

2.      Ta  tvål och massera och rengör noggrant mellan fingrarna, ovansidan av handen, under naglar och runt eventuella ringar.

3.      Tvåla in under ca 20-30 sekunder för att vara säker på att det blir rent.

4.      Skölj händerna och torka torrt ordentligt med en mjuk handduk.

Lugnande Flytande Handtvål
Uppfriskande Flytande Handtvål
Återfuktande Flytande Handtvål

Torr om händerna?

Ibland kanske du undermedvetet undviker att tvätta händerna på grund av rädsla för att bli torr. Men tvätta hellre en gång för mycket än en gång för lite. Använd handkräm regelbundet under dagen för att vårda händerna och hålla de mjuka. N.A.E har tre stycken veganska och eco-certifierade handkrämer som verkar återfuktande med olika egenskaper. Delicatezza verkar lugnande, Freschezza uppfriskande och Idratazione extra återfuktande.

Ett tips är att alltid ha handkräm nära tillhands på nattduksbordet eller skrivbordet för att inte glömma bort att smörja in händerna 😊.

Lugnande Handlotion
Uppfriskande Handlotion
Återfuktande Handlotion

 

Huskurer för att lindra och förebygga

Italienarna är kända för sin örtläkekonst, där varje generation har tagit del av de goda husmorsknep som vuxit fram genom århundraden. Vi har samlat några recept som kan hjälpa dig att lindra de värsta förkylningssymptomen.

Salvia mot halsont

Salvia är rikt på antioxidanter som bland annat hjälper till att neutralisera fria radikaler och sägs reducera risken för cancer, rena kroppen från gifter, lugna magen, verka bakteriedödande och stimulera immunförsvaret. En traditionell italiensk kur mot halsont är ett uppfriskande te gjort på färska eller torkade salviablad.

1.      Koka upp ca 2,5 dl vatten, och låt svalna till en temperatur på max 80 grader

2.      Ta 2 – 3 msk färsk salvia eller 2-3 tsk om du använder torkad och låt dra i 10 minuter

3.      Drick eller gurgla därefter för att lindra det onda i halsen

Ingefärsshot – en favorit fylld med antioxidanter

Ingefärsshot med ingefära och citron är en fantastisk kur att ge din kropp för att stärka upp immunförsvar och celler 😊.

Den uppfriskande citronsaften innehåller en stor mängd C- och B-vitamin, järn, kalcium och magnesium. Vitaminer som skyddar dig mot virus och bakterier.

Ingefäran i sin tur innehåller bland annat Gineroler som är kraftfulla antioxidanter som hjälper dig att stå emot inflammationer och bakterier. Brygger du en kanna av detta så kan du sedan förvara den väl kyld i upp till 2 veckor.

1.      Koka upp 1 liter vatten och låt svalna (max 60 grader varmt)

2.      Skala och riv 200 gram ingefära

3.      Pressa saften ur 2 citroner

4.      Blanda allt tillsammans och låt sjuda i ca 20 minuter

5.      Sila upp blandningen i en flaska och förvara i kylen

Färsk vitlök – en vän fylld med nyttigheter

Vitlök har varje italiensk nonna i sitt kök och framförallt i förkylningstider för att undvika infektioner och stärka immunförsvaret. Vitlök är rikt på A-, B-, och C-vitamin och ska helst intas rå utan att värmas upp för att behålla alla sina positiva egenskaper.

Att ta färska vitlöksklyftor och just pressa, krossa eller tugga dessa skapar en kemisk reaktion som släpper ifrån sig Allicin som verkar antibakteriellt. Se recept nedan på hur du kan avnjuta denna hälsosamma lök på italienskt vis 😊.

1.      Häll upp lite olivolja på ett fat eller i en mindre skål

2.      Ta 1-2 vitlöksklyftor och pressa i en vitlökspress eller krossa i en mortel

3.      Hacka även eventuellt lite rosmarin och timjan för extra smak

4.      Blanda med olivoljan och bred på ditt favoritbröd, strö över lite flingsalt och njut.

You might like the following stories