Naturliga hårprodukter och masker

Blanda ihop magiskt välgörande hårvård hemma med naturliga örter, grönsaker och frukter – eller köp färdiga ekologiska blandningar med fräscha ingredienser. Här delar vi med oss av några fantastiska recept för håret och tipsar om bra produkter.

Skapa ny glans

Hösten är här och vintern väntar runt hörnet. Det är hög tid att ge ditt hår lite extra kärlek och uppmärksamhet. Regn, temperaturväxlingar och stylingverktyg kan torka ut både hårbotten och hår: resultatet blir glanslöst hår, flagig hårbotten, kluvna toppar och frissighet. Men det går att få tillbaka glansen och energin i håret – med hårmasker och hårskölj som du kan göra hemma med naturliga oljor och örter som du kanske redan har i köket. Här är några av våra favoriter!

Hårskölj med rosmarin och aloe vera

Rosmarin har använts i århundraden tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper. Den väldoftande örten lugnar torr och irriterad hud, och ger håret en naturlig glans. Den här enkla men effektiva hårsköljen blandar rosmarin med den gel som finns inuti det fylliga aloe vera-bladet. Aloe vera används i många hudvårds- och hårvårdsprodukter, och innehåller enzymer, vitaminer och mineraler som ger lyster, ökar elasticiteten och förhindrar kluvna hårtoppar. Kombinera med rosmarin och du har ett litet kraftpaket!

Lägg tre eller fyra rosmarinkvistar i ett par deciliter kokande vatten och sjud i upp till fem minuter. Låt sedan örtvattnet svalna helt och hållet.

1. Skär av de vassa kanterna på aloe veran som förvarats i kylen. Skär bladet i halvor och ta ut den naturliga gelen på insidan: blanda den sedan för att få en tunn, vattnig vätska. Häll vätskan i rosmarinvattnet och blanda tills du får en gelliknande konsistens.

2. Använd som hårskölj eller leave-in-balsam efter schamponering. 

Hårskölj med rosmarin och salvia

Salvia har antiseptiska och sammandragande egenskaper och kan användas för att ge gråaktigt hår en mörkare hårfärg. Blandar du salvia med rosmarin kan den väldoftande mixen förhindra att produktrester samlas i håret och det blir istället skinande rent. Använd torkad salvia och rosmarin som du har i skafferiet – eller om du har färska blad kan du knipsa av några och njuta av den underbara doften!

1. Använder du torkade örter låter du dem koka i vatten enligt receptet ovan, och låt sedan svalna. Om du har färsk rosmarin och salvia kan du låta bladen sjuda i ett par deciliter kokande vatten i upp till fem minuter. Låt sedan det örtdoftande vattnet svalna helt.

2. Använd sedan som hårskölj när du tvättat håret och njut av ett glansigt och rent hår.

Om du hellre köper färdiga produkter kan vi tipsa om N.A.E Equilibrio Purifying Shampoo som innehåller naturligt upplyftande ingredienser som ekologisk salvia och mynta!

Rengörande Schampo
Rengörande Schampobar


Hårmask med ingefärsolja 

Vad är skillnaden mellan hårskölj och hårmask? Båda mjukar upp, återfuktar, ger glans och bekämpar de kalla vintermånadernas effekt på håret. Båda bör användas efter tvätt och balsam. Tvätta håret i varmt vatten eftersom det öppnar upp hårets fjällskikt och ökar hårets förmåga att absorbera näringen. Men hårskölj och hårmask har olika konsistens: en hårskölj är en tunn vätska som hälls i håret efter schampo och balsam, och en hårmask är tjockare som ska absorberas av håret och sedan sköljas ut. Prova den här hårmasken med ingefärsolja som förhindrar och behandlar en torr hårbotten.

1. Riv ingefära i en skål, ta en handduk och krama för att få ut saften.

2. Blanda sedan en tesked av saften med oliv- eller sesamolja för att få en mjuk oljeblandning med ingefära.

3. Massera in blandningen i håret och låt verka i 30 minuter innan du tvättar och sköljer håret som vanligt. Använd tre gånger i veckan för bästa resultat.

You might like the following stories