FAQ

Vanliga frågor

Lär dig mer om N.A.E. Naturale Antica Erboristeria

Hur är N.A.E.-produkterna certifierat ekologiska?

Alla våra N.A.E.-produkter är ekologiskt certifierade av ECOCERT enligt COSMOS-standarden. Det innebär att alla N.A.E.-produkter uppfyller alla kriterier enligt COSMOS Organic standard:

 • minst 95 procent av ingredienserna är av naturligt ursprung,
 • minst 20% av den totala produkten är ekologiskt framställd (10% för produkter som sköljs ur) och fri från parabener, färgämnen och syntetiska doftämnen.

Vem eller vad är ECOCERT?

ECOCERT är en självständig, oberoende organisation för ekologisk certifiering som grundades i Frankrike 1991. Den är baserad i Europa men genomför inspektioner i över 80 länder vilket gör den till världens största organisation för ekologisk certifiering. 

ECOCERT certifierar främst livsmedel men även kosmetika, rengöringsmedel, doftprodukter och textiler. Organisationen inspekterar ca 70% av industrin för ekologiska livsmedel i Frankrike och ca 30% globalt. 

Vad är COSMOS Standard?

COSMOS-standard har utvecklats på europeisk och internationell nivå av BDIH (Tyskland), COSMEBIO & ECOCERT (Frankrike), ICEA (Italien) och SOIL ASSOCIATION (UK) som är grundare till COSMOS-standard AISBL (internationell oberoende icke vinstdrivande organisation med säte i Belgium) för att definiera gemensamma krav och definitioner för ekologisk och/eller naturlig kosmetika).

För att bli certifierad enligt COSMOS-standard, måste produkterna uppfylla uppställda kriterier gällande:

 • ingrediensernas ursprung och framställning
 • den totala produktens sammansättning
 • förvaring, tillverkning och förpackning
 • miljövänlig hantering
 • etikettering och information
 • inspektion, certifiering och kontroll

Vad är skillnaden mellan standarderna COSMOS ORGANIC och COSMOS NATURAL?

Att vara certifierat ekologisk enligt COSMOS ORGANIC Standard, som t.ex. N.A.E., innebär högsta certifieringsnivå. COSMOS NATURAL Standard fastställer gemensamma krav och definitioner för naturlig kosmetika, men inte ekologisk.

För COSMOS ORGANIC Standard, gäller följande krav:

 • minst 95 procent av de totala ingredienserna är av naturligt ursprung,
 • minst 95% av de fysiskt behandlade växtingredienserna måste vara ekologiskt odlade,
 • minst 20% av den totala produkten måste vara ekologiskt odlad med undantag för produkter som ska sköljas ur, icke-emulgerade, vattenbaserade produkter samt produkter med
 • minst 80% mineraler eller mineralbaserade ingredienser, där
 • minst 10% av den totala produkten ska vara ekologisk).För COSMOS NATURAL Standard gäller följande krav:

 • minst 95 procent av ingredienserna är av naturligt ursprung, 
 • inga krav för användning av ett minimum

Vad är skillnaden mellan ECOCERT, BDIH och COSMEBIO?

Alla är självständiga organisationer för ekologisk certifiering och tillsammans bildade de standarderna COSMOS ORGANIC och NATURAL.

ECOCERT är den organisation som har störst geografisk räckvidd (Europa och globalt) medan de andra är mer lokala: COSMEBIO i Frankrike och BDIH i tysktalande länder.

Vilken är andelen naturliga ingredienser i N.A.E.-sammansättningar?

According to COSMOS ORGANIC Standard, organic products have a minimum of 95% of total ingredients from natural origin. Depending on the product categories, the percentage ranges between 97% and 99% and is always indicated on each individual pack.

Vilken är andelen ekologiska ingredienser i N.A.E.-sammansättningar?

I enlighet med COSMOS ORGANIC Standard har ekologiska produkter minst 20% ingredienser med ursprung från ekologiska odlingar för produkter som ej sköljs ur och 10% för produkter som ska sköljas ur. Beroende på produktkategori varierar andelen mellan 10% och 27% och anges alltid på den enskilda förpackningen.

Vad innebär det att ha en VEGANSK sammansättning?

Alla N.A.E.'s sammansättningar är VEGANSKA, vilket betyder att ingen inblandning finns av:

 • animaliska produkter, biprodukter eller derivat, någon typ av djurförsök på företagets initiativ eller uppdrag enligt gällande lagstiftning
 • animaliska gener eller ämnen av animaliska derivat från utveckling eller produktion av genetiskt modifierade organismer. Sådana produkter måste vara särskilt märkta. 

Testas era sammansättningar på djur?

Du känner förmogligen till att djurförsök för kosmetiska produkter och kosmetikingredienser är förbjudna i EU. Naturligtvis följer vi dessa krav för N.A.E.

Är N.A.E.'s sammansättningar lämpliga för gravida kvinnor?

Alla våra N.A.E.-produkter genomgår omfattande tester för lämplighet och säkerhet och kan såklart användas av havande kvinnor. Dock rekommenderar vi att noga läsa igenom ingredienslistan (INCI) som finns på förpackningen för att kunna identifiera och undvika ingredienser som konsumenten kan vara allergisk mot.

Är N.A.E.'s sammansättningar lämpliga för barn?

Alla produkter är mycket milda och kan användas på barn från 3 års ålder. Under den åldern rekommenderar vi användning av vårdprodukter specifikt för småbarn, som tar hänsyn till deras mycket känsliga hud.

Är N.A.E.'s sammansättningar lämpliga för känslig hud?

Produkter för känslig hud måste uppfylla stränga krav. Vi har utvecklat sammansättningar som uppfyller dessa krav och som därför passar till de specifika behoven hos känslig hud. Dessa produkter är Soothing Day Cream, och de parfymfria produkterna i serien Delicatezza.

Hur är N.A.E.'s förhållande till hållbarhet? 

Alla N.A.E.-produkter har minst 97% av de totala ingredienserna med naturligt ursprung och 20% från ekologiska oglingar (10% för produkter som ska sköljas ur). 

Vi använder även växtbaserade plasttuber och 100% återvunna PET-flaskor för våra flytande handdtvålar.

Vad innebär "växtbaserade plasttuber?

Alla N.A.E.-tuber är biobaserade: det innebär att de är tillverkade av 100% förnybara råvaror, är helt återvinningsbara och att de har reducerat koldioxidavtryck. 
Vi använder grön plast framställd av sockerrörsetanol, en förnybar råvara, i motsats till traditionell plast som görs av fossila råvaror som olja eller naturgas. Vår plast tar även upp koldioxid från atmosfären under sockerrörens tillväxt, vilket bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser. Hållbarheten förstärks ytterligare genom att alla etanolleverantörer till vår växtbaserade plast har undertecknat en "Uppförandekod för etanolleverantörer", som täcker alla områden, t.ex. hänsyn till biologisk mångfald och goda miljörutiner.